De siste årene har det blitt mer og mer normalt for folk å eie aktiv støydempende hodetelefoner. Utfordringen det skaper på arbeidsplasser er at folk bruker heller aktiv støydempende hodetelefoner istedenfor hørselvern. Inntrykket jeg har fått er at mange arbeidsplasser har akseptert en slik substitusjon. Dermed oppstår spørsmålet om støydempende hodetelefoner kan erstatte hørselvernet på en arbeidsplass.
Hva er godkjent hørselvern?
Tidligere (frem til 1995) var det Arbeidstilsynet som godkjente hørselvern, men i dag er det produsentene selv som skal sikre kravene til hørselvern. De skal tilfredsstille myndighetenes CE-krav etter EN-standard 352. Det vil si at hvis du kjøper noe som skal brukes som hørselvern må de være tydelig CE-merket. Hodetelefonene skal også informere om hvilken dempingsevne de har, som vil si hvor mye dB som blir redusert ved bruk av hodetelefonen.
Kan du bruke støydempende hodetelefoner som hørselvern?
Når støydempende hodetelefoner ikke blir klassifisert eller godkjent som hørselvern av produsenten, så kan de ikke brukes som hørselvern. Utfordringen er at aktive støydempende hodetelefoner er designet for å redusere spesifikke frekvensspekter av bakgrunnsstøy fra omgivelsene. Det gjør at uønsket støy kan fortsatt eksponere brukeren.
Hvorfor er det så viktig med hørselvern?
Å bruke aktiv støydempende hodetelefoner som hørselvern kan gi brukere falsk trygghet, som igjen kan utsette dem for høyere risiko for å motta hørselskade. Grunnen til det er at når en person tror man er beskyttet mot en gitt fare, så kan forsiktigheten de ellers hadde vist til faren være borte. Når man da eksponere seg for farlig støy i tro om at man blir beskyttet så øker sannsynligheten for en uønsket hendelse som hørselskade.
Selv om man bruker godkjent hørselvern er det også viktig å vite hvordan de skal brukes. Si du bruker et hørselvern i støysonen som skal dempe støyen med 30 dB løpet av arbeidsdagen. Hvis du da tar av hørselvernet i 5min vil dempingseffekten kun være 20 dB løpet av arbeidsdagen. Hvis du bruker hørselvernet 90% av dagen i støysonen, vil den totalt dempende effekten være 10dB selv om hørselvernet har 30dB demping.
Det er ikke uten grunn at støy utgjør omlagt halvparten av meldte yrkesskader til Arbeidstilsynet. Det meldes rundt 2000 arbeidsrelaterte hørselskader årlig. Til SSB rapporteres det at over 110 000 arbeidstakere har pådratt seg nedsatt hørsel eller øresus (levekårsundersøkelse 2016). Derfor det er ekstremt viktig med å drive aktiv forebygging av uønsket støy på arbeidsplasser.
I boken verneombudet finnes det veldig godt kapittel som omhandler informasjon om og hvordan forebygge støyskader. Boken kan kjøpes her