Når ansatte nekter å bruke verneutstyr

Når ansatte nekter å bruke verneutstyr

personlig verneutstyr

Dessverre så opplever mange bedrifter at ansatte ikke vil eller «glemmer» å bruke verneutstyret som er påkrevd med arbeidsoppgaven, eller i det aktuelle område. En gjenganger er vernesko eller hørselvern. Det finnes hundrevis av unnskyldninger for hvorfor de ikke kan eller vil bruke verneutstyret.

Kravet om bruk av verneutstyr kommer fra en risikovurdering som gjør at arbeidet blir vurdert for farlig til å utføre uten bruk av verneutstyr. Det gjør at det sjeldent finnes gode nok unnskyldninger for å slippe å bruke verneutstyr.

Hvordan få ansatte til å bruke verneutstyr?

Som verneombud er det blant annet din jobb å påse at ansatte bruker påkrevd verneutstyr på jobben. Dette er beskrevet i Arbeidsmiljøloven §6-2 ledd 1. Målet er å løse dette på lavest mulig nivå, men eskalere det hvis det ikke lar seg løses på det nivået. Her har du metoder som kan brukes for å løse problemet.

Gi beskjed til den ansatte
Dette er det mest opplagte tiltaket du kan gjøre. Trekk den personen som ikke bruker verneutstyr til siden og gi beskjed at det er et krav på bruk av verneutstyr.

Gi beskjed til leder
Hvis problemet ikke løses ved at du gir beskjed, så få lederen til arbeidstakeren å gi beskjed om hvilke krav det stilles av han eller hun.

Skrive HMS-avvik / RUH-avvik
Hvis lederen ikke bryr seg eller ikke får arbeidstakeren til å bruke verneutstyr, så skriver du avvik på det og rapportere det inn. Det kan hende lederen får litt ekstra motivasjon til å gjøre jobben sin da.

Melde inn til arbeidsmiljøutvalget
Hvis det under formodning ikke skulle løse seg når du skreiv avvik, så blir neste steg å ta det opp som en sak i AMU. Avviket skal uansett behandles i AMU, men du kan legge vekt på at leder ikke viser vilje til å ordne opp i problemet.

Varsle Arbeidstilsynet
Hvis problemet ikke blir løst selv når det har gått igjennom AMU, så blir neste steg å melde i fra til Arbeidstilsynet for støtte og råd.

Tiltak du som leder har

Jeg har full forståelse for at det kan være vanskelig og ubehagelig å presse folk til å bruke verneutstyr når dem ikke ønsker det. Problemet er at dette er en del av jobben din som du må utføre.
Det mest effektive virkemidler du som leder har er å skrive formell advarsel. Hvis den ansatte fortsatt gjør seg vanskelig etter gjentatte advarsler kan du starte en oppsigelseprosess. Å ikke bruke påkrevd verneutstyr er faktisk en oppsigelsegrunnlag.

Her har du en sak hvor en ansatt nektet å bruke hørselvern og ble oppsagt av jobben. Han tok saken til retten for usaklig oppsigelse, men tapte saken.

Les her: VG.no

Bli med i diskusjonen

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Vernetjenesten.no