Ofte stilte spørsmål om verneombudet

Ofte stilte spørsmål om verneombudet

Får verneombudet mer i lønn?

Det finnes ingen krav eller rettigheter som tilsier at verneombudet skal ha mer i lønn. Det er flere bedrifter som velger å gi verneombudet mer i lønn men det er ikke vanlig.

Er verneombudet frikjøpt?

Verneombudet er ikke frikjøpt men i Arbeidsmiljøloven §6-5 ledd 2 sier at verneombudet skal få nødvendig tid til å utføre vernearbeidet på forsvarlig måte.

Har verneombudet taushetsplikt?

Enkelt svart ja. Taushetsplikten til verneombudet og Arbeidsmiljøutvalget er beskrevet i Forskrift om organisering, ledelse og medvirkning §3-17

Kan verneombudet være tillitsvalgt?

Ja, men det er ikke anbefalt. Grunnen til det er at det er 2 forskjellige roller som kan være lett å blande. Begge verv ønsker det samme, men har forskjellige virkemidler for å oppnå det.

Er verneombud bra å ha på CV’en?

Denne er vanskelig å svare på. I mange tilfeller ja mens i mange andre tilfeller nei. Grunnen til det er at mage arbeidsgivere ser på vernetjenesten som en gjeng kranglefanter. De som ikke gjør det ser verdien av en ansatt som jobber for bedre arbeidsmiljø og sikkerhet på arbeidsplassen.

Hvor mange verneombud skal dere ha?

Et verneombud skal klare å ha oversikt i hele sitt verneområde, hvis ikke verneombudet har det så må det vurderes flere verneområder. Ofte blir slikt delt opp i Arbeidsmiljøutvalget.

Har verneombudet krav på opplæring?

Verneombudet skal ha 40 timers HMS-grunnkurs. Videre har verneombudet krav på opplæring innfor de farene som finnes i verneområdet. Det vil si at hvis du er verneombud i et område med masse kjemikalier så har du krav til ekstra opplæring om kjemikalier. §6-5 ledd 3 i Arbeidsmiljøloven.

Kan leder være verneombud?

En leder kan være verneombud men en arbeidsgiver kan ikke være det. Samme som med tillitsvalgt så er det ikke anbefalt å ha leder som verneombud, da det er rollekonflikt.

Bli med i diskusjonen

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Vernetjenesten.no