Online HMS-kurs bra eller dårlig?

Online HMS-kurs bra eller dårlig?

Online HMS-kurs
Online HMS-kurs

Online HMS-kurs for verneombud, arbeidsmiljøutvalget og ledere har et dårlig rykte på seg. Mye av grunnen til det er enkelte online kurstilbydere er svært aggressive i måten de får inn nye kunder på. Mange vil gå så langt å kalle dem svindlere.

Utfordringen er at HMS-kurs til verneombud er et ukontrollert marked som lokker til seg store mengder useriøse tilbydere, som bare er ute etter å tjene mest mulig penger med minst mulig innsats.

Hvordan skille ut de useriøse online HMS-kurstilbydere?

HMS-Kurset er godkjent av arbeidstilsynet
Hvis kurstilbyderen kommer med denne påstanden, bør du tenke deg om 2 ganger. Arbeidstilsynet har ikke noen form for godkjenningsordning av HMS-verneombudskurs.

Kurset tar kun 30 – 60min
Disse kursene er flotte hvis du vil bare ha dokumentert kurs, men vil sjeldent lære noe av nytteverdi for bedriften.

Aggressive salgsmetoder
Når en tilbyder kommer med trusler om bøter og Arbeidstilsynet på nakken, så legger du bare på eller sletter mailen. Ja det er et krav for HMS-kurs både for verneombud og for ledere. Men Arbeidstilsynet vil aldri hoppe rett på bøter.

Tips for å finne gode online HMS-kurs

Finn ut hva kurset dekker av HMS
Snakk med kurstilbyderen og finn ut om deres kursinnhold dekker behovet du har. En kontorbedrift og industribedrift vil ha forskjellig behov for innhold i kurset.

Søk råd og erfaringer
Som regel kjenner man til personer som har tatt online HMS-kurs. Søk etter andres erfaringer for å se om de er fornøyd med oppsett og innhold.

Fordeler og ulemper med Online HMS-kurs

Største fordelen med Online HMS-kurs er det økonomiske perspektivet. Det koster mindre og du slipper å sende verneombudet ut av huset i x-antall dager med lønn. Annen fordel er at du kan ta kurset når det passer deg, og det går raskere å fullføre enn klasseromsundervisning.

Største ulempen med Online HMS-kurs er at du ikke får den gode erfaringsutveksling og drøftingen som skjer i et klasserom med andre. Du lærer kun det som er oppsatt, og det dekker nødvendigvis ikke de kravene til opplæring bedriften du jobber i har.

Bør du velge online eller klasserom?

Jeg er større tilhenger av klasseromsundervisning. Det er nødvendigvis ikke det beste for deg. Se etter hvilke behov bedriften har, og gjør en vurdering hva som passer dere best. Er dere en liten bedrift med svak økonomi så kan online kurs være bedre.

Er dere en en bedrift med mange farer og risikomomenter, så skal HMS-opplæringen være tilpasset det. Da vil klasseromsundervisning ofte kunne gi mye mer verdi.

HMS-kurstilbydere

Bli med i diskusjonen

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

Vernetjenesten.no